Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotekmåndag 11 april 2011

Deckare med mersmak

Jussi Adler-Olsen är en dansk deckarförfattare, som skriver om avdelning Q inom Köpenhamnspolisen, en avdelning för så kallade "kalla fall" som leds av kriminalinspektör Carl Mörck. Flaskpost från P är egentligen del 3 i serien, men den första som översatts till svenska. Den har belönats med Skandinaviska kriminalsällskapets pris Glasnyckeln.

En gammal flaskpost hittas vid skotska kusten. Eftersom texten är på danska skickas den till Köpenhamn och hamnar hos Carl Mörck och hans kollegor. Brevet i flaskan visar sig vara ett rop på hjälp från någon som säger sig vara kidnappad. Man lyckas så småningom tyda namnet och uppdagar en kidnappning som skett i det förflutna och slutat tragiskt, men aldrig anmälts till polisen. Man misstänker också att flera andra kidnappningar har skett, som har det gemensamt att de kidnappade är barn i familjer som tillhör religiösa frikyrkor eller sekter. Samtidigt får vi följa en man som utåt sett lever ett vanligt välanpassat liv med fru, barn och villa, men som ibland försvinner iväg i veckor utan att ens hustrun vet vad han gör. När han kommer tillbaka har han alltid mycket pengar med sig hem.

Kalla fall är ju numera populära ämnen i deckare och teve-serier. Även i verkligheten får sådana fall mycket uppmärksamhet. Som alltid finns det ju både bra och dåliga varianter av ett tema. Flaskpost från P var dock riktigt spännande och välskriven, och jag ser fram emot att ytterligare två delar i serien kommer att ges ut på svenska under våren.

/Åsa

1 kommentar: