Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotekmåndag 10 januari 2011

Corpus delicti - igen!

Att två böcker har exakt samma titel händer, men hör ju inte till vanligheterna. Att de dessutom är utgivna samma månad är kanske ännu mer otroligt. Under hösten pratade jag om tyska Juli Zehs dystopi Corpus delicti på ett bokcafé, och skrev även om den här på bloggen. Nu har jag läst ännu en bok med denna titel, nämligen Elias Palms debutdeckare. Alla likheter mellan de två böckerna upphör dock vid titeln.

Elias Palms bok är den första i en deckarserie om rättsläkaren Ella Andersson. När hon var sex år förlorade hon sin far i en brand som totalförstörde deras hem. Nu, drygt 30 år senare, hittar hon ett bordsur från sitt föräldrahem utlagt till försäljning på en auktionssida. Hon lyckas spåra försäljaren, och upptäcker att man nyligen hittat en död person intill hans hus. Allt verkar peka mot händelser i Ellas förflutna som hon nu måste ta tag i. Parallellt får man också följa ett par helt vanliga fall i en rättsläkares vardag.


Rättsläkare är en yrkesgrupp som exponeras flitigt i både böcker och tv-serier numera. Elias Palm arbetar själv som rättsläkare i Lund, därför blir hans skildring av yrket lite mer intressant, enligt min mening. Corpus delicti innehåller en del närgångna beskrivningar av rättsläkarens arbete, och är kanske ingen lämplig läsning för den känslige. Men man får en bra bild av det viktiga arbete som görs både för att skipa rättvisa och för att ge de döda upprättelse. Boken är dessutom spännande och välskriven, och Ella Andersson är en stark och sympatisk huvudperson, som man gärna återser.

/Åsa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar