Juli Zeh är en tysk författare. Corpus delicti är hennes senaste bok, som är alldeles nyutgiven på svenska. Boken är en framtidsskildring och utspelar sig på 2050-talet. Människornas liv styrs av staten, som utövar en regim som kanske kan beskrivas som hälsodiktatur, fast man kallar det METODEN (skrivs alltid med stora bokstäver). Den innebär att det är olagligt att vara ohälsosam. Alla sjukdomar och olycksrisker har utrotats. Människor blir aldrig sjuka och känner aldrig någon smärta. Man har förbjudit allt som innebär risker, t.ex. att använda droger, gå skogspromenader och att ha husdjur. Alla människor har ett chip inopererat i överarmen så att staten kan kolla kaloriintag, blodvärden och annat. Träning är obligatorisk. Om man missköter sin egen kropp så räknas det som ett angrepp på staten.
Huvudpersonen är Mia Holl, som nyligen har förlorat sin bror Moritz. Han tog livet av sig i fängelset, efter att han blivit dömd för mord och våldtäkt trots att han nekade. I den här staten är det nämligen DNA-bevis som är avgörande. Mia är biolog och är egentligen anhängare av METODEN, alltså statens inflytande över människors hälsa, men efter sin brors död börjar hon ifrågasätta hur den egentligen fungerar.
Juli Zeh har vänt på alla resonemang i den här boken. På sätt och vis handlar den ju om rätten till sitt eget liv och sin personliga integritet, även om det innebär att man utsätter sig för risker och sjukdomar. Det känns som om boken är en reaktion på vår tids fixering vid olika dieter, träning, evig ungdom och ett problemfritt liv. Kanske vill Juli Zeh säga ”men när vi har uppnått allt det där – skulle det verkligen bli så bra då?”
Läs mer om Juli Zeh och Corpus delicti i senaste numret av tidskriften Axess, som finns att läsa på stadsbiblioteket.
/Åsa
måndag 15 november 2010
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar