Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotekmåndag 27 september 2010

Utsidans betydelse

”Don’t judge the book by it’s cover” brukar man ju säga, när man vill betona att utsidan inte är allt. Men är inte det precis vad man oftast gör? Här är ett exempel på att i alla fall jag ibland väljer boken efter omslaget…

Bokomslagets historia börjar under 1700-talet då böcker blev billigare att trycka, och fler fick möjlighet att läsa. Då blev det viktigt att bokens utseende var tilltalande för läsaren. Om detta fascinerande ämne har Helena Strömquist vid Lunds universitet skrivit en avhandling, läs mer här. (Tack för tipset, Katarina M!)

I den alldeles färska Barnbokskatalogen från Kulturrådet, kan man läsa vad barn tänker och tycker om bokomslagets betydelse. Det som är viktigt när barn och ungdomar väljer böcker är att de inte ser för barnsliga ut. Äldre barn föredrar också ett omslag med foto, för det ser mer realistiskt ut. "Barns smak" är ett läsfrämjande projekt som genomförts av bl.a. länsbiblioteket i Västerbotten, där barn själva har fått välja sin läsning genom att först välja bland bokomslag, sedan reflektera över sina val, och på så sätt hitta fram till sin egen smak och läslust. Här kan man läsa mer om projektet. Glöm inte att hämta ditt eget exemplar av Barnbokskatalogen på ditt bibliotek!

/Åsa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar