Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotekonsdag 8 september 2010

Sorgesång av Siri Hustvedt

”Ibland går Fantomen på gatorna som en vanlig man” (gammalt djungelordspråk). Och ibland läser jag annat än deckare. Jag hade inte läst något av Siri Hustvedt tidigare, så när jag såg att vi hade Sorgesång i pocket, fick den följa med hem i kassen med semesterläsning. Och det var inget misstag, visade det sig. Jag tyckte väldigt mycket om den här boken, och blev snabbt ”indragen” i berättelsen, och inte minst sugen på att läsa mer av Hustvedt.

Erik Davidsen är psykoanalytiker och lever ensam efter en skilsmässa. Hans far har just gått bort och tillsammans med sin syster Inga går han igenom faderns efterlämnade papper som bl.a. innehåller anteckningar om hans liv. De hittar antydningar om en hemlighet, och kontaktar gamla släktingar och vänner för att få reda på mer. Inga har inte kommit över sin makes död för två år sedan. Max var en känd och framgångsrik författare. Nu kontaktas hon av en journalist som hotar att avslöja hemligheter om Max. En ensamstående mamma med en liten flicka flyttar in i Eriks hus. Han känner sig attraherad av kvinnan, men det visar sig att någon förföljer henne och dottern.

En rad händelser råkar sammanfalla i tiden och Eriks liv vänds plötsligt upp och ner. Boken handlar om ensamhet, sorg och saknad, och om hur vi påverkas av det förflutna, vare sig det är vårt eget eller någon annans. Liksom bokens Erik är Siri Hustvedt född i USA av norska föräldrar. Hon är gift med författaren Paul Auster.

/Åsa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar