Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotekmåndag 7 november 2016

"Vid foten av Montmartre" av Britta Röstlund

Britta Röstlund är journalist, och har bott i Paris i 15 år. Det är också där hennes debutroman "Vid foten av Montmartre" utspelar sig, och den är en blandning av feel good, humor, spänning och allvar.

Mancebo driver en liten speceributik som ligger vid en boulevard inte långt ifrån Montmartre. Han bor själv i samma hus med sin familj. Mancebos liv är ganska enahanda och inrutat, tills den mystiska Madame Cat dyker upp. Hon bor i huset mittemot och vill betala Mancebo för att bevaka hennes make, en känd författare, som hon misstänker har en älskarinna.

Vid ett bord på ett café sitter en kvinnlig journalist och skriver, när en okänd man kommer in. Han går fram till henne och frågar: "Väntar ni på Monsieur Bellivier?"Hon tvekar först, men bestämmer sig sedan för att spela med, och säger att det gör hon. Det visar sig att hon med det svaret antagit ett uppdrag som verkar gå ut på att sitta på ett kontor och vidarebefordra mail. Varje dag när hon lämnar kontoret väntar en ny blombukett på henne i foajén...

Både Mancebo och journalisten (som är namnlös större delen av boken) får genom sina respektive uppdrag kontakt med nya människor. Men de upptäcker också nya sidor hos sig själva och sina anhöriga.

Beskrivningarna av staden Paris är en av bokens största tillgångar. Berättelsen utspelar sig till stor del i La Defénse, det hypermoderna affärsdistriktet i Paris utkant, som skymtas som en samling skyskrapor mot horisonten. I dess centrum finns det enorma byggnadsverket Grande Arche, en modern motsvarighet till Triumfbågen. Mot denna miljö ställs de breda boulevarderna i Mancebos kvarter, och de små gränderna i de judiska kvarteren i Marais. Vi får ta del av flera spännande och fina historier om människoöden, som författaren mycket skickligt väver ihop på slutet. Möjligen är boken ibland lite "pratig" och ofokuserad, men det vägs mer än väl upp av persongalleriet och Parismiljöerna.

/Åsa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar