Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotektorsdag 10 november 2016

En doft av apelsin av Joanne Harris


Vill man fly vardagen är "En doft av apelsin" en välkommen läsning. Man landar i ett lummigt Frankrike, samtidigt som intrigen snabbt drar in en och håller en fången. Författaren Joanne Harris är kanske mest känd för sin roman "Choklad" (som även blev film av Lasse Hallström), men min favorit bland hennes böcker är faktiskt "En doft av apelsin".

Framboise har ärvt sin mors receptsamling och bland anteckningar på bovetepannkakor och fikonmarmelad syns handskrivna notiser som avslöjar en helt annan sida av hennes känslokalla mamma än vad hon någonsin sett tidigare. Men bland recepten anas även upptakten till den tragedi som Framboise fortfarande försöker fly ifrån. Trots att hon idag är änka och har egna vuxna barn, lever hon ändå i relation till vad som hände henne som nioåring. När hon till slut tar mod till sig och återvänder tillbaka till byn så gör hon det under falskt namn.

I vartannat kapitel får man även möta Framboise som barn och med vilda upptåg far hon fram längs med Loire-floden samtidigt som andravärldskriget härjar på avstånd. På den slumrande landsbygden känns dock inte kriget lika verkligt. Bland de tyska soldaterna som stationerats i området är många unga och lika uttråkade som barnen i byn och det dröjer inte länge förrän gränserna börjar suddas ut. Dock blir det ett vansklig umgänge som måste ta slut någon gång, då krigets skuggor närmar sig och visar att även oskyldiga handlingar kan få ödesdigra konsekvenser.

För mig är Harris en sann berättare och människorna hon skapar är levande och färggranna. Hon skriver vackert och innehållsrikt, med en varm humor. Det är dock inte bara språket som är mustigt, utan man är konstant hungrig när man läser eftersom maten blir en stor del av den franska vardagen.

/Alice

1 kommentar: