Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotektisdag 15 november 2016

Kalldrag av Markus Sköld


Så fort jag får upp vittringen om nya svenska skräck-och spökböcker så måste de bara bli lästa omgående, eftersom det inte är världens tätaste utgivning precis. En nyhet på bokhyllan är Markus Skölds bok Kalldrag. Med ett lovande läskigt omslag!
Under en stormig höst får vi följa med till det lilla samhället Gränshammar. Ett sådant där klassiskt svenskt samhälle där det mesta kretsar kring stålindustrin. De flesta jobbar där, och livet går sin gilla gång. Hit kommer Therese med sin man John och deras lilla dotter Sara. John har fått det prestigefyllda jobbet som vd på stålindustrin, och Therese som har tröttnat på sitt jobb som ekonom ska ägna tiden åt att fundera över sitt liv och vad hon vill fylla det med. I och med Johns jobb så får de flytta in den pampiga men nedgångna direktörsvillan.
Snart så blir Therese ensam på dagarna, då Sara går på förskolan och John arbetar mer och mer. Även om hon visste att jobbet skulle ta mycket av makens tid, så blir det väldigt fort ensamt. Väldigt ensamt. Men snart så märker Therese att hon kanske inte är helt isolerad i alla fall. För vem är det som ständigt öppnar dörren ner till den kolmörka källaren? Vem är det som Therese förnimmer står vid sängkanten under de mörka morgontimmarna? Och vad har det egentligen flugit i familjens nya katt, som blir mer och mer aggressiv.
Svaren verkar finnas uppe vid det gamla gruvhålet en bit från huset, där de för 60 år sedan grävde och sprängde allt för djupt. Något vaknade under Gränshammar den dagen, något som aldrig somnat igen.

Kalldrag är full av onda ting, illavarslande tecken, skuggor i fönstren, ljus som flimrar, steg från den som inte syns och ond, bråd död. Allt planterat i en svensk miljö som de flesta av oss känner igen. Jag gillar Kalldrag, den lovar gott inför fortsatta mörka äventyr av Markus Sköld. Visst, ibland är det lite väl uppenbart vad som väntar runt hörnet. Men och andra sidan är det ju lite så en bra spökhistoria ska vara. Vi förstår vart det barkar hän, vi vet att det där lär gå illa, men ändå hickar vi till av rädsla.
Eftersom jag är bibliotekarie så tycker jag nog ändå att Gränshammars lokale hjälte, bibblon J-O kunde fått vara lite mindre klyschig i sin bruna dammiga kofta, men jag är lite lätt partisk där.
Läs Kalldrag under en isande vinterkväll och vinka sedan adjö åt nattsömnen. Eller tänd en lampa och njut av att du blev skrämd på det tryggaste av sätt.
Boken finns både i fysisk variant här eller som e-bok här att låna. 

/Malin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar