Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotekonsdag 23 november 2016

"Sånt händer inte här" av Sinclair Lewis

För några år sedan läste jag "Sånt händer inte här" av Nobelpristagaren Sinclair Lewis. Lewis gav boken titeln "It Can't Happen Here" och då paralleller har dragits mellan dess handling och den antiintellektualism som nu har vunnit mark i USA kan den nästan ses som profetisk. Trots att boken kom ut 1935 har dess aktualitet tagits upp av de största dagstidningarna i USA och Storbritannien, The New York Times, The Guardian, samt av New Yorker, Salon, The Washington Post och Slate. Även Dagens Nyheter har uppmärksammat hur angeläget bokens budskap är för just vår tid.

Bokens handling kretsar kring Buzz Windrip, som vinner presidentvalet 1936. Han gör detta trots att han inte är en stor talare eller särskilt karismatisk. Han fäller ofta klumpiga kommentarer, något som får folket, som känner misstro mot etablissemanget, att känna att han är en av dem. Han är skicklig på att utnyttja ilskan hos de fattiga och på att exploatera rädslan för förändringar hos de välbärgade genom att lova dem att föra tillbaka nationen till gamla värderingar, till en tid då Amerika var rikt och mäktigt. Han ger även löften han vet att han inte kommer infria och låter sig vara talesman för kristna fundamentalister. För att samla nationen bakom sig behöver Windrip en yttre fiende, vilket blir Mexiko och den judiska befolkningen. Bokens dystopi kunde inte varit mer skrämmande.

Det finns många stycken i boken, särskilt Windrips antisemitism, som gjorde att jag kunde förstå hur man kände på 30-talet, då man såg vad som hände i Tyskland och Italien – högerpopulismen, xenofobin och personkulten. Bokens hjälte, journalisten Doremus Jessup, är förnuftets och vetenskapens röst, men få vill lyssna på honom under den rådande fascismens misstro mot intellektuella. Boken fick mig också att inse hur det måste ha känts att bevittna hur fascisterna vann inbördeskriget i Spanien i slutet av 30-talet, då man kallades samman för att bekämpa fascisterna med en poster med budskapet "If You Tolerate This Your Children Will Be Next". Det var inte bara hjärtlösa människor som gjorde det möjligt för fascismen att få grepp om Europa på 30-talet, men många av dem visste vad de gjorde och är därför oerhört svårt att förlåta. "Sånt händer inte här", som jag läste på engelska, innehar många starka citat, men det som varit mest minnesvärt för mig var, "Forgive them not but curse them, for they know what they do!”

/Johan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar