Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotekonsdag 2 november 2016

Berättelse om ett äktenskap av Geir GulliksenGeir Gulliksens ”Berättelse om ett äktenskap” har beskrivits som en ”sårig äktenskapsskildring ” och är mycket riktigt smärtsam läsning. Inledningsvis vet vi som läsare vad som komma skall medan maken Jon är förblindad av tro, hopp och oändlig kärlek inför sin fru Timmy.

Vi följer Jon som arbetar hemifrån och därmed sköter hemmets sysslor. När hans fru Timmy anländer från jobbet finns alltid hemmalagade måltider på bordet, rena ytor och levande ljus. Relationen mellan Jon och Timmy är inte bara jämlik och bortom genusnormen, den är även trygg och okomplicerad, i alla fall ur Jons synvinkel. Tillsammans har de två barn och ett samliv utan några större hot. Jon är lycklig och uppfylld av en enorm ömhet inför sin livskamrat. Han älskar henne, det råder det verkligen inga tvivel om. Men när Timmy introduceras för Harald på sin arbetsplats, omkullkastas allt.

Timmy berättar om sin nyfunna vänskap för Jon men har svårt att dölja sin nyförälskelse. Vänskapen mellan Timmy och Harald utvecklas och så småningom spenderar Timmy alltmer tid med honom. De löptränar, åker skidor och vistas i naturen tillsammans. När Timmy börjar kommer hem sent om kvällarna ställer Jon den brännande frågan om huruvida Timmy attraheras av Harald, och han får ett ärligt svar... Men eftersom han inte vill att äktenskapet ska upplösas försöker han möta det hela med acceptans. Jon föreslår till och med att Timmy ge sig hän åt attraktionen, få den ur systemet, och använda den som en fantasi för att krydda deras kärleksliv.

Det som är unikt med just den här skilsmässoskildringen, ett vanligt tema i litteraturens värld, är inte bara vår huvudpersons plågsamma försök till att i det längsta stå emot svartsjukan, utan även insikten om att det är för sent först kommer till honom i bokens slutskede, där vi som läsare länge förstått att så är fallet.

"Berättelse om ett äktenskap" var nominerad till Nordiska Rådets litteraturpris men vann tyvärr inte. Katarina Frostenson vann årets pris för sin diktsamling "Sånger och formler".

/Sara

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar