Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas biblioteksöndag 27 november 2016

Berättelser där julen står för dörren…

Julen kan anses vara ett vanligt litterärt tema, i alla fall då vi tittar på böcker för barn och unga. Om vi istället vänder blicken mot skönlitteratur för en något äldre målgrupp, blir utbudet något smalare. Märkligt egentligen, för visst vill väl alla oavsett ålder uppleva julstämning även i litteraturens värld. Jag har tittat närmare på romaner där julen finns med, antingen som ett centralt tema eller i bakgrunden.

Jenny Colgan är författare till de populära feel good böckerna om Polly Waterford som driver ett bageri i den lilla fiskebyn Cornwell i England. Hon har hittills skrivit tre romaner om Polly och lagom till jul utkommer ”Jul i det lilla bageriet på strandpromenaden” där det arbetas för fullt med att förbereda en julmarknad i byn.

En av mina personliga favoriter är Jonas Karlssons roman ”God jul” - en julberättelse som verkligen bryter av mot de klassiska julsagorna. Det är jul i kommunhuset och ledningen vill i år överraska kommuninvånarna med något spektakulärt, men det får gärna vara billigt, allra helst gratis. De beslutar sig för att bilda en julhälsning med hjälp av adventsljusstakar som ska placeras i valda fönster på kommunhuset. Men såklart uppstår problem och komplikationer eftersom samarbetsviljan inte är den bästa… En tragikomisk liten roman som jag verkligen rekommenderar!

Den irländska författaren Maeve Binchy är känd för sina hjärtevärmande relationsromaner. I novellssamlingen ” I år blir det nog bättre” har hon samlat noveller ”om typiska situationer förknippade med julen”. Det bjuds på stor igenkänning, om man så firar jul ensam, eller med vänner och familj.  

I Agata Christies pusseldeckare ”Hercule Poirots jul” har ett brutalt mord ägt rum på självaste julafton. Det är den förmögne Simon Lee som fått mista livet och samtliga gäster på julfesten misstänks. Vi följer sedan den prydlige belgiske detektiven Hercule Poirots försök till att lösa mordgåten. Och är du intresserad av fler mord i juletid så utlovas ett inlägg om ”julkrim” nästa söndag…

Andra böcker som utspelar sig kring juletid är t ex Hjalmar Söderbergs novell ”Pälsen”, ”En liten röd fågel i juletid” av Fannie Flagg, ”Den riktiga jultomten och andra julberättelser” av Vilhelm Moberg, Selma Lagerlöfs novell ”Julrosen”, Katarina Mazettis julkåserier ”Mazettis julblandning”,” En fröjdefull jul” av Viveca Lärn samt ”Julfritt” av John Grisham. Samtliga böcker finns att låna hos på biblioteken i Karlskrona.

/Sara

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar