Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotektisdag 19 juli 2016

Dags för en ny omgång sommarläsning från Novellix!

Lagom till att sommaren anlände som en efterlängtad vän, så dök även lite nya noveller från Novellix upp. Och denna gång är det ett gäng av helt ljuvliga brittiska klassiker i svala pastellfärger! Och som vanligt är det hög klass på de här små karamellerna, de är verkligen bra.
I Virginia Woolfs berättelse Lappin och Lapinova möter vi ett nygift par som totalt går vilse i snåriga missuppfattningar, där sista meningen är ett briljant litet konststycke i hur man avslutar en novell.
Katherine Mansfield skriver i Lycksalighet om Bertha Young som har alla känslorna utanpå och huvudet i det blå. Även där får vi ett nedslag i en verklighet som griper tag från första stund.
Charles Dickens bidrag är Horatio Sparkins, en charmig historia som får mig att fnissa gott flera gånger. Denne gäckande Horatio Sparkins som bara dyker upp en dag i societeten och får alla ogifta damer och nyfikna herrar att gå i spinn. Vem är denne Horatio? För Någon måste han ju vara.
Sol av D.H Lawrence utspelar sig i drömmiga Italien dit Juliet blivit iväg schasad av sin doktor att spendera tid, för att låta solen läka hennes inre sår. Inget blir som Juliet tänkt sig, samtidigt som allt blir precis så som hon trott. En fantastisk novell som stannade kvar länge hos mig.
Slutligen så finns även Charlotte Brontës novell Emma- Ett fragment med i den här utgivningen, och den är en påbörjad berättelse som författarinnan aldrig hann avsluta före sin död. Och novellen är bitterljuv på alla sätt, och lämnar en med en längtan efter mer. Sorgligt att det aldrig blev så, men samtidigt förgyller även det läsningen på något sätt.
Omslagen är ett rena mästerverk, gjorda av Jennie Ekström, som små smarriga tavlor som jag knappt kan se mig mätt på. Låna hem en, två eller hela samlingen vet ja! Noveller i det här formatet är så väldigt användarvänliga, man tar en då och då, som en liten chokladbit.

 / Malin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar