Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotekmåndag 1 juni 2015

Affinity av Sarah Waters

Detta är en helt underbar bok. Tyvärr ej översatt till svenska vad jag vet, men det borde den bli. Ordet ”affinity” betyder samhörighet, frändskap, släktskap eller likhet.

Berättelsen är förlagd till den viktorianska eran i England på 1870-talet. Margaret Prior har i moderna ord gått in i en depression efter sin faders plötsliga död. Hon var pappas prinsessa och hans assistent i hans forskning och arbete. Nu är hon ensam kvar med sin mor. Ingen friare i sikte. Hennes bror är gift och nybliven far. Hennes syster gifter sig och försvinner från hushållet.

Av en manlig god vän till familjen blir hon uppmuntrad till att börja utföra ”good work” på ett av Londons värsta fängelser för kvinnor; Millbank. Arbetet går ut på att Margaret i egenskap av lady besöker olika fångar för att bryta deras isolering med en stunds småprat och ge dem en doft av den bättre världen.

Besöken innebär en dramatisk förändring i Margarets inrutade tillvaro. Hon får se och uppleva hemska scener och öden. Den största dramatiken står Selina Dawes för. En helt ung flicka. Verksam som ett medium/spiritist innan hon hamnade på Millbank, anklagad och straffad för att indirekt orsakat två dödsfall under en seans. Margaret känner sig mystiskt dragen till Selina liksom Selina till Margaret.

Margarets mor gillar inte hennes besök på fängelset. De har många kontroverser över detta. Modern hävdar att hennes plats är hemma vid sin mors sida. Margaret ser sig själv som den olyckliga alldagliga nuckan. En hemsk vision. Allt Margaret vill är att få vara i fred och fördjupa sig i den fascinerande Selina. Men även fångvaktarna ifrågasätter alla hennes besök hos en speciell fånge. Är deras längtan omöjlig att fullborda?

En välskriven spökhistoria med en fascinerande intrig. Sarah Waters är en ypperlig berättare och stilist. Hon skriver som om tiden var 1870-talet så väl fångar hon karaktärer, miljöer och tidsandan. Att kunna skriva så!

/ Carina

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar