Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotekfredag 29 maj 2015

Operation : Operation


Ja, så kan en bok också heta! Och varför, det förstår man om man läst Zac O`Yeah:s förra bok om privatspanaren Hari Majestic. Zac O`Yeah själv är pseudonym för den i Bangalore boende göteborgske finnen Sakari Nuottimäki, som skrivit alla möjliga sorts böcker, och nu kommit med uppföljaren till ”Operation: Sandalwood”, som kom ut 2013. Och det är ungefär lika galet och farsartat den här gången, precis som i den förra – det är ren och skär actionkomedi i bokform!

Den här gången tar Mr Majestic sig an en misstänkt otrohetsaffär, som avlöper på traditionellt Hari-sanslöst sätt, som nästan kostar honom livet. Det slutar i alla fall så pass lyckligt att det slutligen bara rör sig om ett brutet ben, och han hamnar på en klinik i sina egna kvarter, som ligger tvärs över gatan från ett annat sjukhus som drivs av en svensk. Som däremot enbart har välbärgade västerlänningar som patienter. Och han har fått en indikation på att något skumt är i görningen på den svenska kliniken, och att han som privatspanare borde ta sig en närmare titt på vad som egentligen händer där. Och det gyllene tillfället uppenbarar sig när han då själv hamnar på småbusets klinik med ett benbrott han inte kan betala, för att få ihopskruvat. De erbjuder sig istället att lappa ihop benet på välgörenhetsbasis, och när han vaknar upp efter operation så är inte bara benet i ett paket, utan även hans bål är inlindad. Och han upptäcker två obekanta, helt nya ärr som inte fanns där innan… Och han inser efter ett tag att han blivit av med ena njuren, och 70% av sin lever.

Så på jakt efter sin lever och njure som de lite bluffartat tagit ifrån honom, lyckas han ta sig in på sjukhuset tvärs över gatan – och hittar inte bara sina transplanterade organ utan försöker också sätta dit dem som ägnar sig åt den här smutsiga verksamheten - med hjälp av sina galna tokstollar till vänner. Som ställer upp för Hari i vått och torrt. Och det blir en väldigt dramatisk upplösning av hela den här sanslösa historien, där han inte bara lyckas hitta sitt livs kärlek dessutom, utan också sin mamma – han som varit ett föräldralöst hittebarn i 28 år!

Här finns alltså mycket humor, med ett visst mått av allvarligt samhällskritik inbakat – Zac O`Yeah:s böcker skiljer sig ordentligt från mängden, om det är det man vill ha!

/Tuija

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar