Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotekmåndag 22 juni 2015

Kortfattad kinesisk-engelsk ordbok för älskande av Xiaolu Guo

Den 23 år unga kinesiskan Zhuang skickas till London för att studera engelska. Föräldrarna, som har en skofabrik, har en baktanke med språkstudierna. Zhuang ska hjälpa dem att etablera internationella affärskontakter. Så direkt från den kinesiska landsbygden, ensam och med pass och lexikon i handen hamnar hon i en smutsig och grå storstad där allt är nytt och främmande. Med hjälp av sitt lilla lexikon ”Kortfattad kinesisk-engelsk ordbok” börjar hon föra dagboksanteckningar på det annorlunda språket. Boken är skriven just så. Språket är fattigt och onyanserat med udda ordval och konstig meningsbyggnad. Just detta är bokens charm. Det stilistiska greppet fångar träffsäkert hur människan famlar sig fram bland främmande ord och uttryck i en miljö där alla runt omkring äger språket.
 
Boken är dock så mycket mer. Zhuang träffar en man och förälskar sig. Hon hamnar i en tillvaro med sex, tal om frihet och individens rätt till utveckling.
 
Kärlek är helt olika begrepp, tillstånd i Kina och London. Väst ställs mot öst och all hennes tidigare livserfarenhet. Resan till London blir också en resa av personlig utveckling för Zhuang.

/Carina

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar