Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotekmåndag 15 juni 2015

"Under all denna vinter" av Negar Naseh

Under all denna vinterHelene ska få besök av sin mamma, som hon inte har träffat på länge. Mamman har aldrig tidigare varit hemma hos Helene, och hon har heller aldrig träffat hennes sambo. Helene och Adam bor i ett hus i Västerbotten där han har sina rötter, medan mamman bor kvar på ön i Stockholms skärgård, där Helene är född och uppvuxen.

Innan besöket lägger Helene mycket tid på förberedelser för att allt ska vara perfekt och för att mamman ska känna sig hemma. Hon bakar hennes favoritskorpor, och hon bakar om dem flera gånger för att få dem precis så som mamman vill ha dem. Hon köper böcker som hon tror hennes mamma skulle gilla, för att kunna lägga dem i en till synes slumpvis vald hög på nattduksbordet i gästrummet. Men det verkar inte som om hon gör allt detta med glädje utan snarare nervöst och med en oro över att det inte ska vara bra nog.

Redan här anar man att förhållandet mellan Helene och hennes mamma är lite komplicerat. Helene verkar ha kluvna känslor för sin mamma. På ett sätt ser hon upp till modern och försöker efterlikna henne, men samtidigt verkar hon nästan förakta henne och vilja ta avstånd från den hon är, med den fina överklassbakgrunden som skär sig mot Adams enklare bakgrund och livet de lever tillsammans.

Berättelsen blir ett tätt drama, som utspelar sig under de få dagar mammans besök varar, och med ett fåtal personer inblandade. Vi ser allt genom Helenes ögon, även modern, och det är Helenes version av det förflutna och sanningen vi serveras. Frågan är om problematiken bara finns inom Helene, och om modern upplever det annorlunda? Som läsare börjar man tvivla på vad som egentligen har hänt och vems version av sanningen man ska lita på.

Boken består av två delar; en roman på drygt 200 sidor och en arbetsdagbok på drygt 100 sidor, som skildrar skrivprocessen med boken. Författaren beskriver vad hon läser och inspireras av under skrivandet. Hon läser mycket om hur andra författare arbetar och testar olika modeller för att hantera sitt skrivande. Romanen kan läsas fristående och har sitt eget värde, men arbetsdagboken tillför en ny dimension, och förklarar en del saker i romanen.

Negar Naseh är född 1984 och studerar till läkare i Uppsala. "Under all denna vinter" är hennes debutroman, och den blev nominerad till Borås tidnings debutantpris 2015.

/Åsa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar