Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotekmåndag 16 december 2013

Skuggpojken av Lucifer

"Skuggpojken" är Carl-Johan Vallgrens debut i deckargenren, under pseudonymen Lucifer. När boken börjar är året 1970, och en liten pojke försvinner på en tunnelbanestation i Stockholm. Han heter Kristoffer och han skulle ta tåget hem med sin pappa och sin lillebror Joel. När de ska ta hissen upp till spåret vill Kristoffer hellre åka rulltrappan, men pappa och lillebror har ju vagnen och måste ta hissen. Då kliver en äldre kvinna fram och erbjuder sig att följa med Kristoffer. Men när pappan och Joel kliver ur hissen är Kristoffer borta, och han förblir spårlöst försvunnen.

Sen hoppar vi framåt i tiden till nutid, då den yngre brodern Joel, som nu är en vuxen man, en dag försvinner spårlöst från sitt hem. Han har lämnat ett kort meddelande till sin fru att han måste ge sig iväg, men att man inte ska leta efter honom. Hans fru vägrar dock att tro på att han försvunnit frivilligt, och hon söker upp en gammal vän till Joel, Danny Katz, för att få hjälp med att hitta sin man.

Och det är nu vi introduceras för hjälten i historien, eller detektiven om man så vill. Han heter alltså Danny Katz, och han har en ganska brokig bakgrund, han blev föräldralös tidigt, har periodvis varit missbrukare, men också haft flera positioner inom försvaret, bland annat har han varit tolk och översättare. Nu livnär han sig på att översätta texter, och han driver också en egen firma som sysslar med lite av varje.

Danny Katz beslutar sig för att ta sig an fallet med att försöka hitta sin gamle vän. Detta kommer också att innebära att han måste träffa en person från sitt förflutna, en före detta flickvän, som han i sin ungdom anklagades för att ha misshandlat. Nu arbetar hon som åklagare och deras vägar korsas igen när Katz ger sig ut på jakt efter Joel.

Det här är inte den typen av deckare som jag brukar läsa i vanliga fall. Det är en mörk historia på många sätt, den faller nog närmast inom den genre av deckaren som brukar kallas "noir". Boken är mycket välskriven och personerna skildras också på ett djupare och kanske lite mer komplext sätt, än man är van vid i den genomsnittliga deckaren. "Skuggpojken" är första delen i en planerad serie om Danny Katz.

/Åsa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar