Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotekmåndag 2 december 2013

Amarone - om vin och mord

Nyligen har vi ju kunnat höra på nyheterna att vinet vi dricker kan innehålla olika tillsatser som kan vara skadliga för oss. Det sägs ju att verkligheten alltid överträffar dikten, men än är det väl inte så illa som i Måns Ivarssons och Thomas Peterssons deckardebut "Amarone", där folk dör som flugor efter att ha druckit av ett fint amarone-vin från en en viss vingård i norra Italien.

"Amarone" utspelar sig dels i Sverige, där vi får följa de svenska poliserna med den lite sävliga Nicodemus Bergman, och den betydligt tuffare Louise Andersson i spetsen, men också på den italienska vingården där det dödliga vinet framställts av en familj som varit vinodlare i flera generationer.

Vinet har sålts vidare till hela Europa, och förgiftningarna sker bland annat i Sverige och Tyskland. Det tar därför tid innan man kan hitta alla flaskor som är i omlopp, och fastställa om vinet förgiftades redan på vingården, eller om det har skett längre fram i leveranskedjan.

Boken är väldigt trevlig, spännande och lättläst, trots att alla dialoger och personbeskrivningar inte känns riktigt helgjutna. Kvinnorna i boken beskrivs tyvärr påfallande ofta med fokus på yttre attribut. Men sammantaget är det en väl genomförd intrig och trevlig läsning för stunden!

/Åsa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar