Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotektorsdag 14 november 2013

Gone girl av Gillian Flynn

När den ekonomiska krisen och arbetslösheten drabbar paret Amy och Nick Dunne, flyttar de från New York, till Nicks barndomsort, en spökstad i Missouri som drabbats hårt av landets ekonomiska tillstånd. Flera av husen står tomma och gallerian som tidigare var stadens inkomstkälla har slagit igen. Amy, känd från framgångsrika boken ”Fantastiska Amy” som är baserad på hennes barndom och skriven av hennes egna föräldrar, har alltid haft pengar att luta sig tillbaka på. Men även de börjar sina… Med de sista pengarna ur Amys pott köper Nick en bar som han delar med tillsammans med sin syster Go. Amy får istället nöja sig med ett stillsamt hemmafruliv, något som hon vantrivs med. Utåt sett ser de ut som ett normalt gift par, kämpandes i en lågkonjunktur, än så länge barnlösa – men under ytan pågår ett psykologiskt spel, olikt allt annat.

På parets femte bröllopsdag är Amy försvunnen. Röran i vardagsrummet tyder på ett bråk, det finns spår av blod som man slarvigt försökt städa bort, kvällen innan har grannar dessutom hört ett högljutt gräl inifrån huset och nu saknar Nick alibi för timmarna då mordet/försvinnandet har ägt rum. Misstankarna riktas såklart mot Amys make Nick som inte förbättrar situationen då han uppvisar ett märkligt beteende inför såväl poliser som media genom att leverera lögn efter lögn... Som en tradition vid deras bröllopsdagar brukar Amy alltid arrangera en liten skattjakt baserad på ledtrådar och frågor ur deras förhållande, där målet ofta har en speciell innebörd, så även i år. Spår som Nick motvilligt följer.

Då det dessutom uppdagas att Nick har en ung älskarinna sedan ett år tillbaka, samt då polisen upptäcker Amys dagbok som hon skrivit i dagligen sedan sju år tillbaka, där den sista raden lyder ”Den där mannen skulle kunna döda mig” ser läget mycket mörkt ut. Men halvvägs in i romanen tar berättelsen en helt ny och minst sagt oväntad vändning som kastar omkull läsarens tidigare förväntningar. Som läsare kastas man fram och tillbaka i sin osäkerhet; vem bör man lita på?
Gillian Flynn har tidigare skrivit "Vass egg" (2006) och "Mörka platser" (2012).

/Sara

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar