Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotektorsdag 7 november 2013

Colombes granne av Tatiana de Rosnay

Den välartade Colombe Barou flyttar tillsammans med sin familj, beståendes av man och tvillingar, in i en ljus och elegant fyrarummare, intet ont anande om vilka förskräkliga nätter hon kommer att få uppleva där... Colombe arbetar som spökskrivare, för tillfället åt en ekivok filmstjärna, och arbetar därmed mest hemifrån. Hon är skötsam, prydlig och tillfreds med sitt liv till den natten hon vaknar klockan tre av ett ljud hon inte kan spåra. Ljudet får henne helt ur balans, hon kan inte somna om utan plågas av sömnlöshet hela natten. Ljudet, som till en början svårt att sätta fingret på, utvecklar sig efter några nätter till musik, hög musik, alltid klockan tre på natten, alltid då Colombes man Stéphane är bortrest.

Ljudet kommer uppifrån där den välansedda läkaren Dr Faucleroy bor. Stilig och med ett oerhört gott rykte om sig är han svår att beskylla, men Colombe är övertygad. Hon ber sin man att prata med doktorn i fråga, hon skriver lappar, telefonerar, men inget svar och ingen förändring. Colombes nära och kära, det vill säga hennes make och syster tror hon är galen och misstänker henne istället för otrohet, på grund av hennes förändrade beteende och hennes besatthet av läkaren på våningen ovanför… Colombe tappar till slut helt sin verklighetsuppfattning, allt kretsar kring den sömn hon aldrig kan få. Allt hon kan tänka på är vad som kommer att hända klockan tre inatt. Hon försummar sitt arbete, sin man och sina barn.
 
Grannens närvaro blir mer och mer påtaglig, en natt kan Colombe svära på att han är i hennes sovrum. Dagen därpå skaffar hon sig därför en säkerhetskedja som samma natt bryts itu. Den rädsla som Colombe innan kände övergår nu istället till vredesmod. Hon beslutar sig för att hämnas och tar genom husets vaktmästare beslag på Dr Faucleroys nyckel. Genom små små medel som att flytta hans bokmärke i romananen han just nu läser, skapa oreda i hans skivsamling och stänga av hans kylskåp vinner även hon makt över hans liv. Efter allt det hon utstått är det väl inte mer än rätt? Vad hon här inte vet är att det psykologiska spelet mellan Colombe och grannen härmed är på väg att eskalera.

/Sara

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar