Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotekmåndag 18 november 2013

Doris och hennes katter

Bild från bokförlaget Forum
Den brittiska författarinnan Doris Lessing gick bort igår, 94 år gammal. Hon fick Nobelpriset i litteratur 2007 med motiveringen ”den kvinnliga erfarenhetens epiker, som med skepsis, hetta och visionär kraft har tagit en splittrad civilisation till granskning”. Lessing hade då en bred och diger utgivning bakom sig, från debuten med ”Gräset sjunger” 1950 till sista boken ”The Cleft” som kom på engelska just 2007.

Doris Lessing hade ett speciellt förhållande till katter, hon omgav sig gärna med dem i sitt hem och fascinerades av deras gåtfulla natur. Hon har skrivit flera berättelser om katter där hon på ett kärleksfullt sätt studerar och iakttar dem, och funderar över ”det nattliga kattliga evigt ofattliga” - för att citera T S Eliot, en annan kattälskare.

Läs gärna ”Rufus”, en fin liten berättelse om den tufsiga strykarkatten som söker sig till Doris och hennes familj, och så småningom får en plats i hemmet. Hon beskriver så fint det prövande samspelet mellan katten och dess nya människor, men också dramat som utspelar sig mellan den nya katten och de katter som redan finns i familjen...

/Åsa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar