Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotekonsdag 13 november 2013

"Djur" av Joyce Carol Oates

Gillian Brauer är litteraturstudent på ett litet college enbart för kvinnor. Hon har, liksom flera av sina klasskamrater, blivit förälskad i sin lärare i litteratur, Andre Harrow. Harrow är mer lik en sektledare än en lärare. Under sina seminarie-undervisningar i poesi favoriserar han de vackra och de som anstränger sig mest för att få hans gillande, något som skapar eskalerande rivalitet mellan de kvinnliga studenterna. Utöver detta är Gillian svartsjuk på Harrows fru, Dorcas, en skulptris, och Gillian förföljer henne utan att själv riktigt veta varför. Dorcas konst är kontroversiell. Hennes utställning på skolans konstmuseum har budskapet att det som skiljer människan och djuren åt är så litet att det i stort sett är obetydligt, ett synsätt som strider mot religiösa gruppers uppfattning om att människan är skapad i Guds avbild. Samtidigt utsätts Gillians campus för ett flertal anlagda bränder, och hennes klasskamrater lämnar hastigt skolan utan förklaring. Harrow säger ingenting om studenterna som försvunnit från hans klass, låtsas som om inget har hänt och flyttar om bord och stolar i klassrummet så att det inte ser ut som om någon saknas.

Harrow utnyttjar Gillians känslor för honom, och utnyttjar henne sedan sexuellt. Han presenterar henne för Dorcas, och tillsammans inleder det gifta paret ett sexuellt förhållande med Gillian, och ger henne droger för att göra henne lättare att manipulera. Då paret reser till Paris hittar Gillian fruktansvärda hemligheter om paret i deras hus. Berättelsen tar nu en kuslig vändning då det visar sig att Harrow och hans fru är genuint onda, sadistiska. Gillians beundran av dem byts till desillusion. När de återvänder faller hon dock tillbaka i det gamla mönstret och låter dem utnyttja henne igen. Men sedan händer något en natt som får henne att återigen se igenom deras psykologiska manipulation och när hon hämnas på dem beskriver hon sin handling, som får fruktansvärda konsekvenser, som instinktiv.

Romanen är kort, kompakt, men mångfacetterad, en roman som man upptäcker allt fler nivåer i andra gången man läser den. Ali Smith har kallat "Djur" ”stark ... mäktig, berörande" och "tillfredställande”.

/Johan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar