Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotektorsdag 11 oktober 2012

Vinterträdet av Ellen Mattson

 
Romanen Vinterträdet bygger på ett digert faktaunderlag som Ellen Mattson samlat på sig och handlar om Greta Garbo. Mattson att närma sig den mytiska Hollywood-stjärnan med hjälp av den fiktiva karaktären Vendela Berg. Vendela och Greta sammanstrålar på Amerikabåten och innan fartyget nått New York har Vendelas liv tagit en ny vändning. Hon är numera Gretas personliga assistent vars främsta uppgift är att se till så att Garbos liv, så problemfritt som möjligt, flyter på. Vendela inrättar sig helt efter Garbo och engagerar sig fullständigt i hennes liv och karriär. Hon ordnar dessutom med Gretas alla höga krav såsom ett liv i total avskildhet med pool, katter och nylagad svensk husmanskost. Mellan dem växer en underlig vänskap fram, en vänskap som är byggd helt på Gretas premisser.

Boken utspelar sig på 30-talet då Garbo gick från stumfilm till talfilm och därmed blev vår tids största skådespelare. Detta märks på det hårda trycket utifrån som även skildras i romanen. Alla vill ha en bit av Greta men ingen lyckas ta sig över hennes höga barriärer. Bland annat så svarar hon aldrig på några beundrarbrev, deltar inte i några intervjuer och nekar alla otaliga frieriförsök. Därför uppfattar man som läsare Greta som en mycket osympatisk och lynnig person - hon växlar mellan en plötslig entusiasm som sedan dalar. Hon är skör, instabil, uttråkad, pigg sedan trött men i slutändan mycket sorgsen och ensam. Sammanfattningsvis tolkar jag det som om Greta strävar efter ett händelselöst och likgiltigt liv - vilket hon tack vare sina fans samt skådespelaren Nils Asther inte alls får erfara.

Mattson utgår från mystiken och facinationen kring Garbo. Men romanen svarar inte på den stora frågan: vem var Garbo? Inte ens Vendela Berg lyckas med att komma Garbo inpå livet. Vad försöker då Mattson säga - att det inte går att förstå sig på Garbo? Vill vi förundras? Och vem är egentligen huvudkaraktären Vendela Berg, varför finner hon sig i detta liv som enbart äter energi ifrån henne? Är någon av dem egentligen lyckliga?

/Sara

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar