Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotektorsdag 18 oktober 2012

Alla mina vänner är superhjältar av Andrew Kaufman

Tom är tyvärr ingen superhjälte, till skillnad från alla hans vänner i staden Toronto. Faktum är att det är hemskt synd om Tom, som numera är osynlig för sin fru även kallad Perfektionisten. Hon blev nämligen hynotiserad på deras bröllopsmottagning av sitt ex, Hypno och kan sedan dess inte se sin make. Den 107 sidor långa romanen utspelar sig på ett flygplan till Vancuver där Tom gör sitt yttersta för att bli synlig för Perfektionisten. Det är hans sista chans att få henne till att upptäcka honom igen, för i Vancuver kommer hans uppenbarelse att falla i glömska. Vid sidan av detta får vi även lära känna några av de superhjältar som rör sig i Toms omgivning. Det rör sig inte om några superhjältar som behärskar superkrafter och som klär cape eller masker - snarare personer med en egenskap som utgör deras förmåga. Vi har till exempel den Fallande Flickan som faller från sin säng när hon sover samt från träd, skyar och från sin mormors knä. Hon undiker därav balkonger och höga höjder. Dock har hon aldrig fallit för någon... En annan superhjälte är Madamegörrentallteftersom som är den mäktigaste av dem alla. Hon viker sina kläder varje kväll, lämnar aldrig något framme, diskar alltid upp direkt efter måltiden och låter inget vara osagt.

Det här är en liten men ack så underbar kärleksberättelse om kantas av absurda och roliga små sidospår. Och ibland är språket helt magiskt. Jag tänker avsluta med att citera den kärleksscen mellan Perfektionisten och Tom, som beskriver den första gången de älskade med varandra, ord som jag bär med mig länge.

"Hon klädde av honom huden. Hon tog av hans nervsystem. Hon lyfte upp hans revben. Hans hjärta slog i hennes hand. Och där, under hjärtat, hittade hon en rostig plåtlåda. Hon öppnade den. Inuti låg hans hopp, hans drömmar och hans rädslor. Hon stirrade på dem. Hon blev förvånad över att de var där och förvånad över hur vackra de var. I precis det ögonblicket blev Perfektionisten kär i Tom. Hon lade tillbaka lådan, hans hud och hans kläder. Hon höll om honom."

Alla mina vänner är superhjältar av Andrew Kaufman finns att låna på Karlskrona stadsbibliotek.

/Sara

1 kommentar:

  1. Boken finns även som CD-bok, med inläsning av Morgan Alling. Linnea Jämjö bibliotek

    SvaraRadera