Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotektisdag 30 oktober 2012

Den store Gatsby - tredje träffen

I torsdags kväll var det så dags för den tredje och sista träffen i Bokcirkeln för den här hösten.

Genom berättaren Nick har vi nu lärt känna alla personerna i boken och då inte minst Jay Gatsby. Någon som hade läst boken innan beskrev den som sorglig och visst är den det. Gatsby är ett offer för den amerikanska drömmen om att lycka är det samma som pengar. Det är hans strävan att komma ifrån underläget i fråga om rikedom och klass gentemot Daisy som blivit hans största drivkraft men som också till slut blir hans fall.

Nick, berättaren tar avstånd från Gatsbys handlingar men har även förståelse för varför Gatsby blivit den han är. Gatsby är mänsklig men inte sympatisk.

En av deltagarna beskrev boken som "en strålande beskrivning av en rad vårdslösa och likgiltiga människor". Det är en värld där alla är bundna till varandra i sin girighet.

Författaren knyter på ett bra sätt ihop början och slutet. Mycket av det som antyds och berörs i bokens början klarnar nu när vi läst ut hela boken.

Lyssna gärna på Lundströms bokradio i P1. Den 17 november startar Marie nämligen en ny Bokcirkel tillsammans med författarna Rose Lagercrantz och Fredrik Sjöberg. Då är det Processen av Franz Kafka som ska diskuteras. Läsplanen finns här.

Vi på Lyckeby bibliotek stänger dock Bokcirkeln för i höst, men vi är tillbaka till våren. Så håll ögon och öron öppna när det börjar ljusna igen om kvällarna.

/Annika

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar