Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotekmåndag 1 oktober 2012

Mer om serier!

Här på bloggen gillar vi serier, det har väl ingen kunnat missa! I Sverige har vi många bra serietecknare och flera sammanslutningar som har till uppgift att främja och sprida serieformen som konstart. Seriefrämjandet bildades 1968 och har enligt egen utsago som uppgift att "bevaka konstformen tecknade seriers plats i det svenska kulturlivet". Varje år delar de ut sitt pris Urhunden till föregående års bästa svenska seriealbum, och förra veckan avslöjades att det blir Sara Hansson som får priset för Vi håller på med en viktig grej. Jättebra val, säger jag, som läst den, gillat den och även skrivit om den här på bloggen, läs här.

Juryns motivering lyder: "Sara Hanssons 'Vi håller på med en viktig grej' bygger på egna minnen och är en stor liten berättelse om att gå i femman, få en bästa kompis, höra Spice Girls för första gången och att slitas mellan skilda föräldrar. Med lika känsliga som roliga teckningar, tonsäkerhet i dialogen och ohämmad sympati för tjejerna skildrar Sara Hansson på ett självklart vis den barnsliga frihet som ryms i luckan mellan barndom och tonår."

Svenska Serieakademin bildades 1965. Grundare och ständig president är Sture Hegerfors, och bland ledamöterna finns Lasse Åberg. I stadgarna står att akademins uppgift är att "stimulera och stödja högklassig produktion av tecknade serier samt främja serieformens användning och utveckling inom konst, undervisning och information." Serieakademin har också ett pris som delas ut varje år, Adamson-statyetten. Årets vinnare korades under Bokmässan, och det blev Anneli Furmark, ännu en av våra favoriter här på bloggen! Det avslöjades också att en ny medlem har valts in, och det blir Johanna Koljonen. Bra val här också, tycker jag!

/Åsa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar