Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotekonsdag 1 juni 2011

”Vart ska du resa på din semester?”

… frågar Tage Danielsson sin kollega i den berömda revysketchen. Och nu börjar det bli dags att fundera kring sommarens utflyktsmål. Säffle, kan visst vara ett alternativ, men det finns även andra platser i vårt avlånga land väl värda ett besök. Här kommer några tips på nyare guideböcker att utgå ifrån:

En bra grundguide är Mats och Åsa Ottossons Upplev Sverige – en guide till upplevelser i hela landet (2010). I denna guide presenteras inte mindre än 3 120 sevärdheter landskap för landskap, även med temainriktningar.

Varför inte börja i söder med Upptäck Skåne – en guide för hela året (2011) av Emilia Söelund, Albin Brönmark och Malin Palm. Verkar västkusten mer lockande, rekommenderas Västkusten : från Göteborg till Strömstad (2010) av Peter Lydén och Gunilla Kruse som ger tips om många intressanta avstickare längs E6:an. För huvudstadsbesökaren kan den lilla guiden Se Stockholm (2010) av Inger Dahlberg vara bra att ha med sig. Friluftsliv i Sverige – din guide till sommarens äventyr (2007), ger tips för den mer aktive om såväl forspaddling som turer med inlines, mountainbike, kite- eller vindsurfing. Önskas en mer lågmäld och sinnlig semester föreslås Karin Hoffmans Rundvandringar i harmoni till de platser där själen finner ro (2010).
För den historiskt och litterärt intresserade resenären, kan intressanta resmål hittas i Dick Harrisons senaste Upplev Sveriges historia : en guide till historiska upplevelser i hela landet (2011) och i Lars-Åke Skagegårds Litterära städer – litterär rundresa till trettiotvå svenska städer (2010).

Trevlig semester!
/Therese

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar