Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotekonsdag 29 juni 2011

Sommarhuset av Anna Fredriksson

När jag var med i ”Före sex” i P4 Blekinge tipsade jag om den nyskrivna boken Sommarhuset. Romanen utspelar sig i Stockholms skärgård under högsommaren. Det är Anna Fredrikssons debutroman, men hon har tidigare ägnat sig åt att skriva tv- och filmmanus åt serier såsom Rederiet och Wallanderfilmerna.

I boken får vi följa med Eva, äldst av tre syskon, som nyss mist sin mamma. Under bokens gång får vi veta att mamman tog självmord efter en lång tids depression. Kvar finns sommarhuset i Stockholms skärgård, ett hus fyllt av minnen. Huset där Eva tillsammans med sin mamma fått ro, planterat rosor och tagit morgondopp från den egna bryggan.

Evas yngre syskon, Anders och Maja vill sälja. Det råder det inga tvivel kring. Evas reaktion blir till ångest. Hon drar sig undan. Svarar inte på samtal. Säger upp sig från sitt jobb, tar båten ut. Vrider om nyckeln och andas ut, hon återvänder till sitt sommarhus. Där hon kan känna sig trygg.

Efter någon dag dyker syskonen upp tillsammans med barn och respektive, de ska som de själva uttrycker det ”förbereda för försäljning”. Besluten tas över huvudet på Eva som intar en passiv position och mår allt sämre ju längre tiden går… Så vad händer, splittras familjen? Säljs huset? Och hur ska något någonsin kunna bli som vanligt igen?

Vi kommer väldigt tätt inpå syskonen: stämningen mellan systrarna Eva och Maja tenderar att ibland bli så pass kall att man måste lägga ner boken för en stund. Själv har jag inga syskon och kan därför inte alls relatera till hur man känner inför en situation som denna. Och det är kanske därför jag tycker boken är så intressant; hur sorgen kan få syskon att vända sig emot varandra.

Boken synliggör ett ganska vanligt problem inom vissa familjer, uppdelningen av ett hem. Risken med att bli allt för egoistisk, för vad är egentligen rättvist i ett sådant här läge? Och var någonstans får sorgen plats?

/Sara

1 kommentar: