Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotektisdag 28 juni 2011

Vår man i Havanna /Graham Greene

Skulle vilja slå ett slag för en klassiker att lyssna till i hängmattan nu i sommar – Graham Greenes Vår man i Havanna nyss utkommen på cd-bok med en utmärkt inläsning av Torsten Wahlund.

Helt plötsligt finner sig dammsugareförsäljaren mr Wormold vara utvald till agent för det brittiska Secret Service på Kuba, den till och med viktigaste agenten i hela den västindiska övärlden. Mr Wormolds affärer som försäljare av amerikanska dammsugare går dåligt. Han har svårt att få ekonomin att gå ihop och hans tonåriga dotter som han sätter före allt annat kostar så att säga en del pengar i drift. Som agent får han genast mer i plånboken. Det går bra för honom, även om han egentligen inte alls vet något om underrättelsetjänst, och han anställer t o m ett nätverk av medarbetare, allt medan han skickar kontinuerliga rapporter till huvudkontoret i London.

I brist på material väljer Mr Wormold att kanske inte vara helt sanningsenlig i sina rapporter. Lite kan man väl hitta på för att få bra resultat, menar han, vilket dock blir lite svårare när det kommer anställd personal från London för att hjälpa till med verksamheten…

Vår man i Havanna är fantastiskt rolig. Det är en underhållningsroman på hög nivå. Men naturligtvis ligger det stort allvar bakom denna dråpliga historia. Romanen kom ut 1958, mitt under kalla kriget när Kuba var som hetast och stod mitt i centrum mellan öst och väst då agenter och dubbelagenter kanske var ett betydligt vanligare yrke än dammsugarförsäljare - och kritiken är tydlig. Lyssna och njut!

/Therese

1 kommentar:

  1. Och Torsten Wahlund läser denna typ av böcker fantastiskt bra.
    /Maria på Storyte

    SvaraRadera