Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotekfredag 27 maj 2011

Mot ljuset av Elin Boardy

Elly och Annie är två systrar från Göteborg som ger sig ut på en resa till Malaya (nuvarande Malaysia) år 1947, tillsammans med Annies make Laurids som är läkare, och hans vän Niels. Resan är tänkt som bröllopsresa för de nygifta Annie och Laurids men också som läkarpraktik för honom. Systrarna är ganska olika, 24-åriga Elly är den mer självständiga och tankfulla av dem. Hemma i Sverige arbetar hon som kartritare, men drömmer om att bli tecknare. Annie, som är några år yngre, går helt upp i sitt nya liv som maka till Laurids och Elly tycker ibland att hon är lite ytlig i sina funderingar.

Ingen av systrarna har träffat Niels förut, men Elly känner sig märkligt dragen till honom från början. Niels har varit politiskt aktiv under kriget, och han läser och pratar mycket om politik. Elly har själv en hel del tankar om kvinnans roll i samhället och hur den påverkats av kriget. Malaya är ett land som fortfarande präglas mycket av det koloniala styret. Laurids och hans sällskap besöker bland annat vännen Thomsen på hans plantage, där de får en första inblick i hur motsättningarna mellan de styrande utifrån och landets invånare kan yttra sig.

Under berättelsens gång tilltar spänningen, både i landets politiska klimat och inom den lilla gruppen av människor som lever tätt tillsammans. Till slut anar man att katastrofen är under uppsegling… Boken känns oerhört välskriven, ner i minsta detalj präglas allt av det tidstypiska; språket, åsikterna, modet. Spänningen mellan personerna byggs också upp på ett skickligt sätt och relateras till läget i landet. Mot ljuset blev faktiskt en sträckläsningsbok för mig, trots att det inte är någon deckare!

/Åsa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar