Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotekonsdag 25 maj 2011

Kronoskvartetten

Årets Polarpris delades av Patti Smith och den amerikanska stråkkvartetten Kronos Quartet som fick del av priset med motiveringen:

I snart 40 år har Kronos Quartet revolutionerat stråkkvartettens möjligheter, både vad det gäller stil och innehåll. Samma strikta kammarmusikaliska ensemble som Mozart och Beethoven skrev för – två violiner, en viola och en cello – kan även användas för att kommentera det världspolitiska läget, tolka avantgardistisk rockmusik och för att inkorporera musik från alla världsdelar.

Ensemblen är kanske främst kända för sin moderna, oftast minimalistiskt amerikanska, kammarmusik i samarbeten med t.ex. Philip Glass, Steve Reich eller John Adams. Gruppen har också gjort en mängd inspelningar och framföranden inom film- och populärmusik tillsammans med artister som Björk, Tom Waits och David Bowie. Gruppen har visat på stor mångsidighet och otrolig produktivitet sen bildandet 1973.

Senaste skivan, och senaste tillskottet på biblioteket är projektet UNIKO som uruppfördes redan 2004 (men som kommit på CD först nu) och som tidigare har visats som veckans konsert på SVT. Här spelar kvartetten tillsammans med dragspelaren Kimmo Pohjonen och elektronicamusikern Samuli Kosminen, som för övrigt gjorde Finlands bidrag till Eurovision Song Contest 1998. Ett häftigt och medryckande samarbete.

Skivan i vår katalog.

/Jacob