Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotekmåndag 3 maj 2010

Deckare i krigsmiljö

Även i krigstid begås "vanliga" brott, och det temat återkommer ofta i både böcker och tv-serier, t.ex. "Foyle's war". Om ni tycker om den serien kanske ni också tycker om följande deckartips.

Jacqueline Winspears böcker om psykologen och privatdetektiven Maisie Dobbs utspelar sig i London under mellankrigstiden. Maisie är en ung kvinna som tjänstgjort som sjuksköterska i första världskriget. Under kriget upplevde hon fasansfulla händelser som återkommer i hennes tankar och drömmar. Hon förlorade på sätt och vis också sin stora kärlek, läkaren Simon, som skadades svårt och invalidiserades till både kropp och själ. När Maisie återvände till London övertog hon detektivbyrån från sin gamle lärare och mentor. Hon löser fall som vanliga människor kommer till henne med, alltid på sitt eget finurliga och eftertänksamma sätt. Stämningen i böckerna är trivsam, om än ibland allvarlig, och det är lite Agatha Christie-anda över det hela. Har man väl träffat Maisie Dobbs vill man återse henne snart igen! Det finns sju böcker i serien, varav tre är översatta till svenska, den första är Maisie Dobbs.

Barbara Nadel skriver om begravningsentreprenören Francis Hancock i London under andra världskriget. Han är en sympatisk men sorgsen figur som försöker driva sin verksamhet och ta hand om sin familj bestående av mor och två systrar, medan staden bombas sönder omkring honom. Eftersom han lider av klaustrofobi klarar han inte av att gå ner i ett skyddsrum, så när bomblarmet ljuder rör han sig ute på gatorna, och kommer på så sätt i kontakt med människor som utsatts för brott och behöver hjälp. Det är en dyster och eländig (och förmodligen ganska verklighetstrogen) bild av London under kriget, som Barbara Nadel målar upp. Francis Hancock är en osannolik hjälte, som trots sin egen situation alltid lyckas göra något för andra människor. Det finns fyra böcker i serien, varav två är översatta till svenska, den första är Dödlig rättvisa.

Fler bra deckare i krigsmiljö: Mörkrets flod, Blodröd våg, Vinterdöd av Rennie Airth.
/Åsa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar