Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotekonsdag 5 maj 2010

Bokcirkeln: ”Marilyn”

Igår var det vår fjärde och den näst sista träffen för Bokcirkeln. Av den spännande upptakten i slutet av förra delen med blod, mord och nattlig bilfärd händer det inget utan historien går vidare. Däremot är denna del av boken intressant och spännande läsning av helt andra orsaker. Man får en alltmer komplex bild av Marilyn. Tillsynes lättvindligt gör hon abort till förmån för en roll, avslutar förhållandet med Cass Chaplin och Eddy G och gifter sig och skiljer sig ifrån ”den före detta idrottsmannen” (Joe DiMaggio) och gifter sig istället med ”Dramatikern” (Arthur Miller).

Vi får ingående vara med och se hur Marilyn blir till, hur Norma Jean osminkad och i morgonrock kommer in till sminket för att Marilyn ska skapas inför premiären av Herrar föredrar blondiner. Ett halvdussin personer jobbar med Marilyn i 3-4 timmar. Hon schamponeras, håret bleks, sätts på spolar, hennes kropp badas och oljas in, hårväxt avlägsnas, fingrar och tår målas, ögonbryn målas på, födelsemärket sätts på plats, lösögonfransar klistras på. Piller stoppas in av olika slag för att lugna nerver och för att pigga upp. Klänningen sys på.

Norma Jean ser personer från sitt förflutna på olika platser, andra barnhemsbarn och Clive Pearce engelsmannen som skulle lära henne spela piano som barn. Hon tänker på sin fostermor och svärmodern från sitt första äktenskap och Norma Jean framstår som en mycket ensam människa. Ingen att anförtro sig åt och ingen att be om råd, utan de som finns runt henne vill alltid ha något, sex, pengar eller Marilyn eller varför inte alltihopa?

Vi kom att prata om andra ikoner och kom in på olika personer som t.ex. Michael Jackson, Madonna, Elvis, Lady Di. Finns det gemensamma nämnare? Finns det ikoner idag? Nästa gång diskuterar vi den sista delen ”Senare i livet”.
/Annika & Marija
Bokcirkeln i Sveriges radios P1

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar