Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotekfredag 21 maj 2010

Bokcirkeln: ”Senare i livet”

Den 18 maj hade vi vår sista träff och dagen efter fick vi celebert besök av Marie Lundström (bilden) från P1:s program Bokcirkeln. Precis som föregående träffar så var diskussionerna livliga och engagerade och frågorna många.

Den sista delen ”Senare i livet” handlade om Marilyn Monroes sista år i livet och tragiska död. Vi fick läsa om hennes missfall, följa slutet av äktenskapet med Dramatikern och affärer med olika män, inte minst Presidenten. Naturligtvis var det många känslor som väcktes under denna brutala skildring och man häpnas över den utsatthet och ensamhet som Marilyn levde i. Allt fler timmar går åt för att skapa Marilyn, hennes medicinberoende eskalerar och hon blir allt skörare. Presidenten utnyttjar Marilyn på ett oerhört grymt och förnedrande sätt och Marilyn själv känner sig som en prostituerad. Den slutgiltiga frågan blir; är detta en trovärdig berättelse om Marilyn Monroes liv och död, trots att det är fiktion?

Joyce Carol Oates romanbygge är mycket skickligt och hon orkestrerar handling och språk på ett imponerande sätt. Något som vi fick veta var att ”Blonde” kommer att filmatiseras med Naomi Watts i huvudrollen som Marilyn Monroe.

Marie Lundströms besök dagen efter var en mycket trevlig avslutning av vår bokcirkel. Hon delade öppenhjärtigt med sig av sina erfarenheter kring radioprogrammet ”Bokcirkeln”. Innan dess hann hon intervjua bokcirkeldeltagarna och resultatet av den intervjun får vi höra i radions P1 någon gång i september. Till hösten återkommer programmet, men vilken bok det blir då är än så länge höljt i dunkel. Nu stänger vi Bokcirkeln på Lyckeby bibliotek för i vår och vem vet kanske hakar vi på programmet till hösten igen.
/Marija & Annika

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar