Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotekmåndag 31 maj 2010

Deckare från Karlshamn

Paret Johanna Limme och Martin Palmqvist har skrivit två deckare som båda utspelar sig i Karlshamn. Martin är uppvuxen i Karlshamn, men paret bor numera i Ystad.I den första boken, Männen en trappa upp, introduceras kommissarie Torgny Palm och hans kollegor vid Karlshamnspolisen.

Boken börjar med att en 10-årig flicka hittas mördad i skogen utanför Karlshamn. Samtidigt har en dömd pedofil just avtjänat sitt straff, och ska återanpassas in i samhället. En man har rymt från Karlskrona-anstalten och befinner sig på flykt i skogarna runt Karlshamn. Skräcken sprider sig i Karlshamn, föräldrar håller sina barn hemma. Då försvinner ännu en liten flicka… Intrigen är spännande och trovärdig, alla trådar knyts ihop på slutet. Flera samhällsfrågor berörs bl.a. barnporr, andra övergrepp mot barn och frågan om hur människor som avtjänat sina straff ska slussas tillbaka in i samhället.

I den andra boken, Tandläkarnas afton, hittas en tandläkare med privatpraktik i Karlshamn mördad i sitt hem. En misstänkt hittas snart, men det blir inte riktigt så enkelt som det först ser ut att vara… Tandläkaren visar sig ha hemligheter som går långt tillbaka i tiden, och som komplicerar det hela för Torgny Palm och hans kollegor… Det finns också en parallell handling om en amerikan som kommit till Sverige för att utföra ett uppdrag… Det är samma personer vid Karlshamnspolisen som löser även detta fallet. Porträtten av poliserna fördjupas, man får veta mer om dem. Berättandet flyter smidigare än i första boken. Intrigen känns lite spretig, det är ibland svårt att få ihop de två parallella handlingarna. Jämfört med annat i genren står sig böckerna ändå bra. Lokalfärgen är ett extra plus!

Männen en trappa upp i webbkatalogen
Tandläkarnas afton i webbkatalogen

/Åsa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar