Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotekmåndag 26 november 2018

Mörkret av Ragnar Jónasson

Ragnar Jónasson är islänning och har skrivit ett antal deckare som blivit succér både i hans hemland och internationellt. Mörkret är den första som översatts till svenska.

Hulda Hermannsdottir är kriminalinspektör vid polisen i Reykjavik. Hon börjar närma sig pensionen, och försöker vänja sig vid tanken på ett nytt liv. Hon är ensamstående, lite av en enstöring, men det finns en man hon träffar regelbundet, men hon verkar lite osäker på deras relation. Hulda har haft det ganska tufft som en av få kvinnor inom poliskåren. Nu blir hon inkallad till sin manlige chef, som ger henne två veckor till att arbeta innan hon tvingas gå i pension, för att en yngre förmåga ska kunna ta hennes plats. Chefen ger Hulda en chans att ta sig an ett sista fall, ett så kallat cold case. Hon väljer direkt en utredning som hon inte kunnat släppa. En ung rysk kvinna hittades död på en enslig strand vid en fjord. I brist på bevisning avskrevs dödsfallet som självmord. Hulda är dock övertygad om att det låg ett brott bakom den unga kvinnans död. När hon börjar gräva i fallet hittar hon kopplingar till människohandel och prostitution. Men det verkar som om någon inom poliskåren vill hindra henne från att gräva vidare i fallet.

Hulda är en intressant och komplex karaktär, och under berättelsens gång får vi genom återblickar veta lite mer om hennes liv, och kanske även förklaringar till hennes inbundenhet. Övriga böcker i serien om Hulda utspelar sig tidigare under hennes poliskarriär, och jag hoppas verkligen att de också blir översatta till svenska.

/Åsa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar