Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotektorsdag 21 maj 2015

"Kära Liv och Caroline, : Liv Strömquist och Caroline Ringskog Ferrada-Noli svarar på frågor om livet."Boken innehåller nio avdelningar med rubriker som Vänskap, Döden och Psyket. Det är ett hopkok av frågor som de fått från lyssnare till deras pod och Livs och Carolines svar på dessa frågor ibland i form av ett litet resonemang mellan Liv och Caroline.

Högt och lågt blandas. Det är ofta mycket roligt. Ofta intellektuellt och alltid med ett feministiskt perspektiv. Stundom är det elakt och även smått narcissistiskt.

Formen gör att jag inte tycker att boken passar bra för sträckläsning – då blir det lite för mycket. Jag läste boken från början till slut men det måste man ju faktiskt inte göra utan man kan kolla frågor under en speciell avdelning eller blanda friskt.
Ta till exempel frågan ”Vilka är era bästa raggningstips?” Och delar av Livs svar:

”Om man verkligen vill ha ragg (speciellt om man är tjej, och vill ha killragg) så tror jag att det bästa är att 1) se glad ut 2) se snäll ut 3) se ännu gladare ut… Enligt min erfarenhet är det dåligt att ragga genom att säga något intelligent. Eller, det kan funka, men det går snabbare om man bara står någonstans och utstrålar enfaldig glädje.”


Eller som svar på en fråga om vad det kan ha att göra med att ”män älskar filmer om att bli ett med naturen”. Liv konstaterar bland annat:

”Killar är tokiga i att flytta ut på landet… - de vill vara ensamma och oberoende ute i spenaten… De vill vara bland barrträd. De vill ha bar överkropp. De vill elda.”

Det finns 277 sidor med frågor och svar så du har många fler att se fram emot om du läser boken!

/ Lotta

Livs och Carolines pod heter ”En varg söker sin pod”


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar