Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas biblioteklördag 16 maj 2015

"Lång väg hem" av Eva Dolan

Lång väg hem"Lång väg hem" är en deckare som utspelar sig i Peterborough, en förort norr om London, med många problem som arbetslöshet, utanförskap och konflikter mellan olika etniska grupper. Boken börjar med att en man hittas död i ett nerbränt trädgårdsskjul. Dörren är låst utifrån och det ser ut som om någon medvetet tagit livet av honom.

Det finns tecken på att mannen bott ett bra tag i skjulet. Men paret som äger tomten som skjulet stod på, säger sig inte veta om att någon bosatt sig där. Så småningom identifieras mannen som en estnisk migrant som kommit till England för att arbeta. Fallet hamnar hos hatbrottsenheten inom polisen, eftersom man tror att det finns rasistiska motiv bakom mordet. Där arbetar bland annat kommissarie Zigic, och hans assistent Ferreira, som får i uppdrag att leda utredningen. Från början arbetar man brett, man misstänker paret som äger tomten som skjulet stod på, liksom en man som nyligen släppts från en fängelsestraff dömd för ett rasistiskt dåd. Det visar sig också att den döde mannen hade kopplingar till personer som man tror sysslar med människohandel.

"Lång väg hem" är en mörk men förmodligen ganska trovärdig skildring av ett samhälle som är verklighet i många länder idag, men oftast osynligt för de flesta av oss - ett samhälle där en människas liv inte är värt någonting. Det handlar om hur gästarbetare behandlas och får slita hårt för dålig betalning, och helt utan rättigheter. Det handlar om trafficking, där unga kvinnor arbetar under slavliknande förhållanden och tvingas utföra alla möjliga sorters tjänster.

Polisarbetet skildras nog ganska realistiskt, inte särskilt glamoröst eller spännande utan snarare som hårt arbete, mycket pappersarbete och spaning - ibland utan resultat. Det är inte så mycket action, däremot är det en ganska tuff och rå tillvaro som skildras, i det avseendet att sådan är verkligheten för vissa människor. Historien är spännande med många vändningar, och det är inte lätt att lista ut slutet.

Detta är första boken i en planerad serie om poliserna i Peterborough, och brittiska Eva Dolans debut som deckarförfattare.

/Åsa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar