Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotektorsdag 5 juni 2014

Lennart Hellsing 95 år!


Idag fyller en av sveriges största barnboksförfattare hela 95 år, nämligen Lennart Hellsing, skapare till de välkända karaktärerna Krakel Spektakel, Daniel Doppsko och Bagare Bengtsson m.fl. Vi på biblioteken i Karlskrona hurrar självklart för Lennart idag och är honom evigt tacksam till alla dessa guldkorn till böcker som har hjälpt oss sprida läsglädje och ramsor för stora som små. Visste ni att Lennart Hellsing även gett ut böcker för vuxna? Hela 16 titlar, om jag räknat rätt! Den första diktsamlingen utkom 1945 med titeln "Akvarium" och den senast utgivna är den avlånga och lite otympliga boken "Lunch på Klara kyrkogård" (2012) som ni kan se sticka ut ur stadsbibliotekets lyrikhylla. Bekanta er med Hellsings poesi om ni inte redan gjort det, vi har flera titlar i beståndet.

Hellsing har prisats flertalet gånger för sitt snillrika ordtrolleri, bland annat med Nils Holgersson-plaketten, Astrid Lindgren-priset, Litteraturfrämjandes stora pris med flera, men har ännu inte vunnit det ärofyllda ALMA-priset som i år gick till Barbro Lindgren, däremot har han varit nominerad till det mellan åren 2008-2014.

Jag väljer att avsluta det här korta hyllnings- och gratulationsinlägget med en genial liten text signerad Lennart Hellsing:

"Böcker skall blänka som solar
och gnistra som tomtebloss.
Medan vi läser böckerna
läser böckerna oss.

Kan böcker läsa människor?
Det kan de förstås!
Hur skulle de annars kunna veta
allting om oss?"


/Sara

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar