Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotekonsdag 25 juni 2014

Grejen med verb

Har ni också fått lära er att verb är "något man gör"? I så fall - lär om, lär rätt! I "Grejen med verb" visar Sara Lövestam verkligen var språkskåpet ska stå, och hon går ut hårt med en alldeles egen definition av vad ett verb är: "Verb är ord som byter form om man ändrar dem från nutid till dåtid."

Man behöver varken vara svensklärare eller språknörd (eller en olycklig kombination av båda...) för att känna en viss förväntan när Lövestam redan i inledningen till boken utlovar att nu blir det "grammatikporr"!

Hon lyckas med konststycket att göra en grundlig och systematisk genomgång av ordklassen verb, med alla dess böjningsformer och undantag - samtidigt som det hela tiden är underhållande läsning! Boken får en extra krydda av hennes egna illustrationer, små anekdoter från hennes vardag som lärare och rubriker som "Partikelverb - fasta relationer och lösa förbindelser" och "Particip - eller om påven fick bestämma vilka verben skulle ligga med".

Sara Lövestam har tidigare skrivit flera romaner, senast "Hjärta av jazz" 2013. Hon arbetar som SFI-lärare och kan höras som domare i P1:s "Lantzkampen".

Nu väntar jag spänt på nästa del i Lövestams odysse bland ordklasserna. Förhoppningen är att hon förbarmar sig över de ack så viktiga men tämligen anonyma adverben, utan vilkas sällskap verben skulle stå sig ganska slätt...

/Åsa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar