Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotekfredag 13 juni 2014

”Djur i krigets öga” av Hedvig Rudling


Djurvän? Intresserad av första världskriget? Då rekommenderar jag att du läser och studerar alla bilder i boken ”Djur i krigets öga : Om djur och soldater i första världskriget”.

Det är en mycket intressant bok som inte är för tung att läsa – innehållets tyngd i och med att det handlar om krigstider är nog självklar men vi får också läsa om de fina relationer som uppstår mellan djur och människor.

Duvornas betydelse som budbärare lyfts fram på flera ställen :
”Instinkten att ta sig hem är så stark hos fågeln att meddelanden många gånger kommer fram trots oerhörda umbäranden”.

Att duvorna dessutom flög med miniatyrkameror fästade på bröstet för att rekognosera i fiendeland eller att man kunde sy fast kartor och större meddelanden i stjärtfjädrarna var spännande att läsa om.

En av soldaternas maskotar kommer att bli inspirationen för A.A. Milnes barnböcker om Nalle Puh. Hundraser ställs mot varandra i propagandabilder. Skyttegravsråttorna har tack vare den ständiga tillgången på lik vuxit sig enorma och dessutom utvecklat en total oräddhet för människan. Se där, några av alla de fakta boken är full av!

Boken innehåller massor av bilder från första världskriget och citat från andra faktaböcker om kriget och det finns bra källhänvisningar i slutet av boken för dem som vill veta mer.

/ Lotta

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar