Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotekfredag 27 juni 2014

Huset Longbourn av Jo Baker

Huset Longbourn utspelas parallellt med handlingen i Stolthet och fördom (1813), en av Jane Austens mest berömda romaner. Men Baker har valt att sätta tjänstefolket i centrum istället för att fokusera på överklassen och systrarna Bennets romanser med diverse gentlemän. Sarah, Mrs Hill och lilla Polly är tre kvinnor som sliter i det Bennetska hushållet. Sarah längtar mest bort, och avskyr sin tillvaro som piga där hon tvingas tvätta andras smutsiga kläder.

Huset Longbourn fungerar som en ”bakom kulisserna” – berättelse och Baker lyckas med konststycket att få tjänstefolkets tillvaro att te sig mycket mer intressant och gripande än Elizabeth och Mr. Darcys pågående romans. Baker väjer inte för att berätta sådant som aldrig kunnat uttalas i Austens romaner: övergrepp, våld och utomäktenskapliga affärer. Huset Longbourn är välskriven och tankeväckande. Perfekt sommarläsning!
Vem är det som skaffar nya rosetter till systrarna Bennets skor i ösregnet dagen före balen? Enligt Jo Baker var det den unga pigan Sarah som fick trotsa regn och kyla för att tillgodose systrarnas önskningar.

/Maja

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar