Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotektorsdag 12 september 2013

Inferno av Dan Brown

Robert Langdon är tillbaka, i Dan Browns nya slukarbok ”Inferno”. Denne inbitne ungkarl, vars varmare känslor för en och annan kvinna genom de olika böckerna endast antyds, är åter i hetluften i Europa, närmare bestämt i Florens, och som läsare kastas vi bokstavligen in i ett drama där Langdon vaknar upp skadad på ett sjukhus, utan att veta vad som hänt honom, än mindre hur han överhuvudtaget hamnat i Europa. Men snabbt som ögat inser han att han är jagad, någon eller några vill ta livet av honom. Så ut i Florens gränder och hemliga gångar får vi följa honom (som vanligt..), där ett händelseutvecklingspussel sakta klarnar för honom. Tror han. För ingenting i Browns böcker är ju vad det synes vara…

Det är ett rasande högt tempo från första sidan, och väldigt filmiskt berättat. Som den symbolikprofessor han är, efterfrågas denna gång hans specialkunskaper kring Dante Alighieris medeltida litterära rverk Den gudomliga komedin, där Browns titel anspelar på Helvetesdelen. Och det är därur som det galna geniet, som iscensatt hela bokens sanslösa händelseutveckling, inspiration hämtats till hur han ska rädda mänskligheten från sig själv - i ett undergångsscenario faktiskt ganska trovärdigt! Där hettar det till ordentligt, och blir riktigt intressant… Om man bortser från allt det intressanta i det litteraturanspelande temat denna gång.

Sen kan man ju alltid ha synpunkter på språket, karaktärsskildringarna etc. etc.… men – spännande underhållning för stunden är det absolut!

/Tuija

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar