Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotektorsdag 19 september 2013

Andra andningen av Sofie Sarenbrandt

En deckare som utspelar sig minut för minut under Stockholm Marathon... javisst går det. Och det blir ett väldigt suggestivt berättargrepp utav detta! Och jag får dessutom helt nya insikter i vilken viljeprestation och sanslös plåga det måste vara att ta sig runt 42 km... Inget för mig, men Sarenbrants bok var det! En riktig sträckläsarbok!

Emma jobbar på våldsroteln men är ledig för att heja fram sin syster som ska springa. Vädret är fullständigt vedervärdigt - 4 grader och ösregn... i juni! Och direkt efter start faller en löpare ihop, och dör vid ankomsten till sjukhuset... knivstucken i bröstet. En fullständig mardröm för arrangören som aldrig under 35 års genomförda lopp haft något dödsfall. Och inte nog med det... strax därefter hittas ännu en löpare, en ung kvinna, dödad vid vattenbrynet. Kan det bli värre? Fler? Är det en mördare lös bland löparna eller funktionärerna? Måste de avbryta hela arrangemanget? Och finns det någon koppling mellan de två mördade?

Ja, naturligtvis gör det det. Mannen som mördades allra först, han drev en rörelse med privatträning för lovande långlöpare, och kvinnan visar sig tillhöra hans träningsgrupp och var dessutom hans flickvän. Men inte nog med det - ett år tidigare hittades en ung flicka död nedanför ett stup, i samband med hans grupps träning. Hennes pappa tror hela tiden på ett brott, trots att polisen avfärdat det. Men det är många dödsfall inom samma lilla grupp långlöpare, oavsett vilket.

Parallellt med det pågående marathonloppet får vi följa den unga flickans pappa och hans sorg, bedrövelse och misstro gentemot träningsgruppen, från dödsfallet och därefter under hela det följande året, ända fram till dags dato när det slutliga marathonloppet går av stapeln. Och pappan springer också i regnet och kylan, för att hedra sin dotter som skulle varit med. Och han har lärt känna, och springer tillsammans med sin egen personliga tränare, Emmas syster, som vid tidpunkten för flickans olycksaliga fall från klippan också var med i den nu misstänkliggjorda träningsgruppen. När Emma inser detta under polisens hektiska jakt denna eftermiddag, blir hon alldeles iskall. Vem mördas härnäst? Och vem är det som mördar, och varför?

Vansinnigt rasslande spänning!

/Tuija

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar