Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotekmåndag 23 september 2013

Akademimorden av Martin Olczak

En sen kväll skjuts Svenska Akademins ständige sekreterare till döds i centrala Stockholm. Vapnet som använts visar sig vara en gammal svartkrutspistol, och det enda vittnet till mordet är en uteliggare som säger sig ha sett en man i svart kappa och hög hatt... En efter en mördas akademins ledamöter på olika uppseendeväckande sätt, och en polisutredning dras i gång vars like inte skådats sen Palmemordet, och som bevakas av hela världen. I centrum för utredningen står kommissarie Claudia Rodriguez, och hon får det tufft både med fördomsfulla kollegor och med mördaren som ständigt verkar överlista dem alla i sin jakt på ledamöterna. Claudia inser snabbt att det finns ledtrådar att finna i litteraturen, och engagerar sin gamle pojkvän antikvariatsägaren Leo Dorfman i utredningen.

När Martin Olczak debuterar som vuxenförfattare, kastas man direkt in i handlingen och tempot avtar inte under berättelsens gång. Intrigen låter kanske inte så trovärdig, men man köper allt utan invändningar under läsningens gång, och man blir till och med lite skrämd över den list och kallblodighet som mördaren visar... Vissa antydningar till de sedvanliga deckarklichéerna finns, till exempel spänningen mellan den unga kvinnliga polisen och den äldre manliga, men det är ingenting som stör eller drivs för långt. Boken är full av litterära referenser och anspelningar, och varje kapitel inleds med ett citat ur motiveringen av ett Nobelpris i litteratur. Det är spännande, lättläst – och faktiskt ganska oblodigt. Slutet låter ana en fortsättning, och det vore trevligt! Akademimorden är utgiven på Norstedts förlag i september.

/Åsa

1 kommentar:

  1. Den låter inte särskilt bra, men om den som du säger är oblodig (tycker fler författare borde bli uppmärksamma på att man inte behöver grisa ner böckerna) och om klichéerna inte stör så kanske det ändå är en bra bok :)

    SvaraRadera