Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotektisdag 17 september 2013

En absurd liten pärla till bok


Den krympande hustrun av Andrew Kaufman är en liten kort historia som fascinerade mig mycket! Den är helt absurd, rolig och full med saker att fundera över. Berättelsen inleds med ett bankrån, men det är inget vanligt bankrån. Tjuven (som får mig att tänka på Willy Wonka) kräver att få det föremål med högst affektionsvärde som var och en av de tretton personerna inne på banken bär med sig. Sedan meddelar han att han samtidigt har stulit 51 procent av deras själar.

Snart börjar dessa människor att råka ut för väldigt skumma saker. Någon förvandlas till godis och blir uppäten av sin man, en annan hittar sin man förvandlad till snögubbe, ytterligare en har en tatuering av ett lejon som plötsligt väcks till liv. Berättarens hustru börjar krympa. Först går det väldigt långsamt och knappt märkbart, men efter hand krymper hon snabbare och snabbare. Hon är matematiker och lyckas räkna ut vilken dag hon kommer att krympa så mycket att hon helt försvinner.

Jag tycker mycket om böcker av det här slaget, och den här kommer finnas med mig länge! Låt er inte avskräckas av att det hela låter mycket märkligt, det här är den sortens bok som man kommer underfund med då man väl börjar läsa den. Likt karaktärerna i berättelsen accepterar man då att diverse mycket underliga saker faktiskt kan inträffa...

/Helen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar