Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotekmåndag 9 september 2013

Höst på bibblan!

Hösten börjar smyga sig på, och efter en lång fin sommar kan i alla fall jag se fram emot att kvällarna blir lite mörkare och luften lite högre och klarare - och man är liksom ursäktad om man bara vill hänga inomhus med en bra bok, en kopp te och tända ljus... Nu börjar också många av våra aktiviteter på biblioteken att dra igång. Hämta gärna vårt fina program på ditt närmaste bibliotek eller kolla evenemangskalendern på hemsidan. På stadsbiblioteket skyltar vi just nu lite extra med fina böcker och tidskrifter om mat, inredning och annat man kan pyssla med långa höstkvällar. Du hittar också tips på bra höstläsning hämtade härifrån bloggen. Förra veckan hade Café Bokstugan höstpremiär, och då tipsade jag bland annat om dessa efterlängtade höjdpunkter i höstens bokutgivning...

Joyce Carol Oates kommer med en ny roman i oktober, "De fördömda". Jag har läst och tyckt om mycket av henne, men gett upp att försöka läsa i kapp med hennes digra utgivning. Den nya boken kände jag dock talade direkt till mig, hör bara här på dessa nyckelord hämtade ur förlagets beskrivning: "den amerikanska universitetsstaden Princeton 1905, ung flicka rövas bort av mystisk främling - en man i många skepnader, staden drabbas av fasansfulla och oförklarliga händelser, en avliden kvinna börjar visa sig i människors sovrum, en författare drömmer om revolution och en ung man ger sig ut för att ta reda på vad som hänt hans försvunna syster..." Som skriven för mig - och dessutom av en favoritförfattare!

Donna Tartt är en an annan favorit - dock baserar sig det omdömet i huvudsak på en bok, nämligen "Den hemliga historien", som blivit en riktig klassiker och innehar en fast plats på min "bästa-någonsin-lista". Förutom den har hon också skrivit "Den lille vännen" och nu i november kommer hennes tredje bok "Steglitsan". Det har gått lång tid mellan böckerna så hennes utgivning är ju väldigt sparsmakad i jämförelse med exempelvis Oates, men den här tror jag kan vara värd att väntas på. Såhär beskrivs den av förlaget... ”En ung pojke i New York City, Theo Decker, överlever mirakulöst en olycka som tar hans mammas liv. Ensam och sviken av sin pappa flyttar han in hos en väns familj, inom sig kämpar han med att finna en mening i sitt nya liv. Under åren som följer blir han uppslukad av en av de få saker som påminner honom om hans mamma: en liten, mystiskt fascinerande målning. En målning som till slut drar in Theo i konstens kriminella baksida.”

Fler tips på härlig höstläsning kommer varje dag här på bloggen!

/Åsa
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar