Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotekmåndag 25 mars 2013

Romanpriset till Jonas Brun

Den 15 mars delades Sveriges Radios Romanpris ut för tjugonde gången. Prisutdelningen sker numera alltid på ett bibliotek ute i landet, i år fick Varbergs bibliotek äran att ha arrangemanget hos sig. Årets pris tilldelades Jonas Brun för romanen "Skuggland".

Copyright/fotograf: Sara Mac Key
Lyssnarjuryns motivering:

"För en bråddjup berättelse om längtan och svek där läsaren själv får förtroendet att lägga pusslet."

Jonas Brun är född 1979, och debuterade 2004 med romanen "Den andra tiden". Han har också gett ut en diktsamling och även medverkat med texter i olika litterära tidskrifter. 2009 kom hans andra roman "Det amfibiska hjärtat". Om "Skuggland" skriver Albert Bonniers förlag bland annat såhär:

"En snönatt i början av 1990-talet kliver två pojkar in i en röd bil. De kommer aldrig tillbaka. Kompisen Erik är den sista som ser dem. Många år senare hittas kvarlevorna av en människa i villakvarteret där han växte upp och Erik försöker samla berättelsen om barndomen och om den Erik som försvann."

Vinnaren av Sveriges Radios Romanpris utses av en jury bestående av radiolyssnare. Bland tidigare års pristagare finns bland andra Kristian Lundberg, Beate Grimsrud och Aris Fioretos. Jag har själv inte läst något av Jonas Brun, men blir ju nyfiken på att göra det nu. Romanpriset tycker jag är lite extra intressant eftersom det är radiopubliken som utser vinnaren.

/Åsa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar