Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotekfredag 8 mars 2013

Nyutgivning av Maria Lang

I mars börjar Norstedts ge ut några av Maria Langs tidiga deckare på nytt, med anledning av att de har börjat filmatiseras, den första filmen har faktiskt premiär just idag, den 8 mars. Maria Lang får väl ändå anses som Sveriges första deckardrottning – hon var ju långt före dem som idag brukar få detta epitet, som Camilla Läckberg och Liza Marklund. Hon föddes 1914, debuterade 1949, och skrev sedan en ny bok varje år fram till 1990.
Själv är jag väldigt förtjust i Maria Langs böcker, jag gillar den här typen av deckare som brukar kallas pusseldeckare, jag gillar också att nästan alla utspelar sig i den lilla byn Skoga, och att det är samma personer som återkommer. Och personerna är ju främst Christer Wijk från Stockholmspolisen och det unga paret Puck och Einar som alltid lyckas bli indragna i olika mysterier!
Jag tycker själv bäst om hennes tidiga böcker, som har den för 50-talet så tidstypiska miljön, kläderna och inte minst språket. Och det är just de tre första böckerna som Norstedts nu ger ut på nytt. Förutom att de fortfarande är väldigt spännande, trevliga och lättlästa – så är de nya bokomslagen riktigt snygga och lite retroinspirerade!

/Åsa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar