Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotekonsdag 6 mars 2013

Romaner att vänta på...


Pija Lindenbaum skriver vanligtvis bilderböcker där karaktären Gittan har återkommit i ett antal böcker. I april släpper Lindenbaum sin första roman för vuxna, vilket jag verkligen ser fram emot. Romanen med titeln Plats handlar om en "krisande medelålders kvinna" som tar avsked från sitt arbete, sin mobiltelefon samt sin dator för att istället skaffa sig en hund. Nu är det bara hon och hunden. Hur blir tillvaron? Enligt förlaget utlovas "komisk och gripande smärta".

En annan roman som jag längtar efter är Den bästa dagen är en dag av törst, av Jessica Kolterjahn. Titeln må vara avslöjande - det är en "fri litterär fantasi om ett år i Karin Boyes liv" enligt förlaget. Romanen utspelar sig år 1932, året då Boye flyr till Berlin för att bli kvitt sina inre demoner som lockar henne till andra kvinnor. Hon är djupt deprimerad och söker sig till en psykoanalytiker. Men Berlin visar upp en helt annan värld än den Boye är bekant med, en värld som både är främmande och intressant... Boken utkommer även den i april.

Författaren till två av mina favoritböcker Brott och Skuld, Ferdinand von Schirach har nu skrivit en renodlad deckare som jag definitivt kommer att ge en chans. Fallet Collini handlar om den italienske arbetsledaren Fabrizio Collini som mycket oväntat har ihjäl en tysk äldre man på ett lyxhotell i Berlin. Advokaten Caspar Leinen får fallet och det visar sig även att han har en koppling till den mördade. Eftersom Collini inte yppar ett ord om mordet tvingar det Leinen att leta i Collinis förflutna, något som leder honom in i andra världskriget...

/Sara

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar